--------------------------------------------------------------------------------
Yoga, binlerce yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış bir yaşam bilimidir. Yoga sözcüğü Sanskritçe’de "birleştirmek veya bütünleşmek" anlamına gelir. Bu felsefeyi uygulayan kişiye de "Yogi" denir. Yoga, bedeni, zihni ve ruhu tamamen eğiten, huzur veren ve kişinin kendini keşfetmesini sağlayan, dünyadaki en eski kişisel gelişim metodudur. Yoga bir din değildir; ama ne yazık ki bir tarikat veya Hintlilerin dini inanışı gibi bazı yanlış değerlendirmelere maruz kalabilmektedir. İnsanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplin yoluyla mutluluğa, başarıya ve "aydınlanma"ya ulaştırmayı amaçlayan bir tekniktir.
Yoga'nın mevcudiyetine ilişkin en eski arkeolojik bulgular, M.Ö. 3000 yıllarına kadar gider. ‘İndus’ vadisinde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bazı taş mühürlerde yoga duruşlarını gösteren figürlere rastlanmıştır.
Yoga, insana kendi benliğini tanımasını ve dengede tutmasını öğretir. Eğer yorgun, dermansız, sinirli ve üzüntülü bir hayat sürüyor isek bunda çoğunlukla kendi kusurumuzun büyük payı vardır. Çektiğimiz anlamsız acılar, Yoga sayesinde yerini evrensel uyuma bırakır. Yoga’yla uğraşan insan kendi "özünün" farkındalığını yaşar. Ve kendini evrendeki her şeye çok daha yakın hisseder. Canlı, cansız her şeye daha derin bir sevgi duyar, onlarla bütünleşir. Yoga yaparak daha iyi ve yorulmaksızın daha uzun yasamayı mümkün kılacak sağlığı ve dengeyi bulabilirsiniz. Yoga, mutlu ve aydınlık bir insan olmanın yöntemidir.
Bu günlerde batılı ülkelerde oldukça revaçta olan Yoga öğretisinin, ağırlıkla bedensel hareketlerden ibaret olduğu düşünülmektedir, ancak Yoga dışa değil, içe gidilen bir yoldur. Yoga’da Asana, Nefes egzersizleri, Meditasyon, Gevşeme ve Beslenmeden oluşan beş ana basamak vardır. Amaç bedeni ve nefes egzersizlerini kontrol ederek zihni dinginleştirmektir.
Yoga sadece birkaç değişik egzersiz hareketlerinden ( Asanalar ) veya nefes alma yöntemlerinden ( Pranayama ) ibaret değildir. Kendine has felsefesi ve yaşamın her yönünü farklı değerlendirişiyle de önemli ayrıcalıklar taşır.
Yoga, uzun süreli eğitim gerektiren bir yoldur. Ancak bir yol göstericinin (Yogi'nin) rehberliğinde öğrenilir. M.Ö. 3. yüzyılda yaşamış olan ve Yoga’nın babası olarak kabul edilen Patanjali, Yoga Sutra'larında, Yoga'nın 8 basamaktan oluşan yolunun aşağıdaki gibi olduğunu söyler.
YAMA Olumsuzluklardan Arınma
NİYAMA Olumlulukları Güçlendirme
ASANA Bedensel Duruş Teknikleri
PRANAYAMA Solunum ve Enerji Çalışmaları
PRATYAHARA Duyuların Denetimi
DHARANA Odaklanma Teknikleri
DHYANA Meditasyon
SAMADHİ Evrenle bütünleşme
Yoga'nın birçok türü vardır. Fakat bunlar içinde en çok bilinenleri Karma Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga, Hatha Yoga ve Raja Yoga'dır. Ancak bunlar yukarıda belirtilen sekiz basamaklı Klasik Yoga’nın sadece belli maddelerini kapsayan Yoga türleridir.
Sürekli yapılan Yoga’nın faydaları:
• Vücudun diri ve sağlıklı görünmesini sağlar
• Metabolizmanın dengeli, sinir sisteminin güçlü, kan dolaşımı ve bezelerin fonksiyonlarının düzenli olmasını sağlar
• Zihne, ruha huzur ve mutluluk getirir, olumlu düşüncelerin üretilmesini sağlar
• Vücudun esnekliğini arttırır
• Kasları, eklem yerlerini iç organları ve sinir sistemini güçlendirir
• Solunum organlarının düzenli çalışmasını sağlar
• Düzenli nefes almayı öğretir
• Sindirim problemlerini çözer
• İç salgı bezlerini çalıştırarak normal dengeyi sağlar
• Zihnin durulmasını sağlar
• Sakinleştirir ve sabırlı olmayı öğretir
• İnsanı öz benliğine kavuşturur